Навіщо солити цибульні грядки
Добрий день, мій читач. Цибуля – незамінний інгредієнт в кулінарії, а також джерело вітамінів. Але для того щоб овоч не розгубив всі свої корисні властивості, а самі цибулини були великими і рівними, необхідно подбати про його живлення та захисту від цибулевої мухи. У цьому випадку досвідчені дачники радять цікавий агротехнічний прийом і пропонують посолити цибулю прямо на грядці.
Поради з вирощування цибулі
В першу чергу завжди приділяють увагу посадкового матеріалу: цибулини повинні мати гладку блискучу поверхню. Але в будь-якому випадку їх потрібно піддати передпосівній обробці, яка включає в себе наступні пункти:
- Обрізка верхівок цибулин – для забезпечення доступу для знешкоджуючих засобів.
- Прогрівання – для прискорення процесу утворення пера і зниження ймовірності стрілкування. Процедура здійснюється у воді з температурою не вище 70 градусів або в мікрохвильовій печі на середній потужності протягом двох хвилин.
- Занурення у розчин перманганату калію на 30 хвилин (грам марганцівки на літр води).
- Занурення в розчин хлориду натрію (3 столових ложки крупної солі на п’ять літрів теплої води).
Застосування солі для боротьби з цибулевою мухою
Незважаючи на відносну невибагливість цибулі, деякі проблеми при його вирощуванні все-таки трапляються. Наприклад, пожовтіння кінчиків пір’я. Це може свідчити про нестачу вологи або дефіциті азоту, але найчастіше причиною є личинки цибулевої мухи.
Для початку потрібно переконатися в тому, що овоч атакований паразитом. Для цього необхідно вийняти пошкоджену цибулину і оглянути. Цибульна муха починає свою активність з цвітінням вишні, і це може розтягнутися на цілий місяць. Шкідник зазвичай відкладає до 60 яєць поряд з рослинами, в зелених пір’ї і на самих цибулинах.
Личинки з’являються через 5-10 діб. Вони дружно проникають в цибулину і вгризаються в м’якоть. Пошкоджене рослина починає жовтіти і загнивати. Овоч втрачає привабливий вигляд, погано пахне і швидко псується.
Важливо. На сьогоднішній день існує безліч сильнодіючих хімічних засобів для боротьби з цими шкідниками. Щоб уберегти рослина, досвідчені городники рекомендують використовувати доступне старовинне засіб – кухонну сіль.
Якщо обробка грядок сольовим розчином проведена вчасно, то це запобіжить поширення шкідника, а вже вилупилися личинки загинуть. Перший раз посолити грядки слід, коли перо зросте приблизно на десять сантиметрів над землею. Наступна обробка проводиться приблизно через два тижні.
Покрокова інструкція позбавлення від личинок цибулевої мухи з допомогою сольового розчину:
- ретельно струсити землю з цибулин;
- повністю обприскати рослину;
- змити сіль чистою водою через п’ять годин;
- полити грунт розчином.
Важливо. За сезон потрібно провести не менше трьох процедур, з кожним разом збільшуючи концентрацію солі (300/450/600 грам на 10 літрів води).
При всій ефективності методу потрібно чергувати його з іншими, а також не забувати міняти рослини на грядках. Вдалі попередники для цибулі – морква, огірок, капуста, томат, картопля, бобові. Наступного разу його можна буде посадити на ту ж грядку не раніше, ніж через три роки.
Сіль потрібно використовувати на грядці дуже обережно: обов’язково дотримуватися дозування і терміни – щоб не нашкодити ні рослин, ні самої ґрунті.