Смородина. Як проходить посадка
Чорна смородина – популярний серед садівників , який не лише прикрашає ділянку, але і дає смачні, корисні ягоди. В нашому садовому центрі можна придбати саджанці декоративних смородини, які адаптовані до місцевого клімату.
Посадка
Рослина добре приживається практично у всіх регіонах нашої країни. Але потрібно знати деякі особливості посадки смородини:
- Висаджують саджанці у вересні або жовтні. Важливо, щоб не було заморозків. В такому випадку рослина може загинути;
- Навесні посадку проводять з початку березня по кінець травня. Найкраще до того, як почали з’являтися нирки. Але навіть якщо рослина вже розпустилося, його можна всаджувати. Потрібно добре полити грунт і окропити листочки смородини.
Для посадки краще всього вибрати добре освітлену ділянку. Глибина лунки – приблизно 30 див. Інтервал між кущами смородини повинен бути не менше півметра. Кущ потрібно розташувати в лунці так, щоб він був трохи під нахилом. Корені добре розправляють. Їх засипають грунтом. Треба добре її розподілити, щоб грунт проник між корінцями. Після цього потрібно залити підлогу лійки води. І тільки тоді повністю засипати ямку землею. Рясно полийте землю після посадки саджанця. Посаджений кущ потрібно обрізати таким чином, щоб над землею було всього 3-5 нирок.
Для посадки саджанця потрібно правильно вибрати місце. Зазвичай він проростає на одному місці близько 15 років. Ділянка має бути добре освітленим, сонячним. Але при цьому протяги і сильний вітер потрібно виключити.
Класифікація
Чорну смородину можна класифікувати наступним чином:
- За терміном дозрівання: ранні, середні, пізні, дуже пізні;
- За розміром ягід: дрібні і великі;
- По відтінку квіток: білі, жовті, червоні, чорні;
- За кількістю врожаю.
Корисні властивості
Ягоди містять рекордну кількість вітаміну C. Крім того, в плодах є такі корисні вітаміни та мікроелементи:
- Вітаміни В1, В2, В6, В9, До, А, D;
- Пектини;
- Фосфорна кислота;
- Калій;
- Кальцій;
- Залізо;
- Флавоноїди;
- Антиоксиданти;
- Ефірні масла.
Смородина відмінно зміцнює імунітет, дозволяє позбутися від хвороботворних бактерій в організмі, знімає біль, може знижувати температуру. Рекомендують пити компот з ягід, є варення або вживати ягоди у свіжому вигляді для прискорення одужання під час грипу та ГРВІ.