Город

Три найчастіші питання про посадку часнику: в які терміни краще садити часник, в чому часник замочити, як правильно підготувати грядку

Питання 1. В які терміни краще садити часник?

Звичайно, у кожному регіоні існують свої терміни, коли висаджується озимий часник. Але для того щоб він як слід вкоренився, все-таки краще садити його в більш теплу грунт. У середній смузі посадка часнику найчастіше припадає на жовтень. Та й термін посадки гіацинтів, нарцисів, тюльпанів, озимого часнику приблизно однаковий.

Занадто рання посадка часнику загрожує тим, що він може прорости, цибулина скінчиться, тому що поживні речовини з неї підуть на формування зеленої частини. Крім того, ці листочки подмерзнут і потім будуть жовтіти або сохнути. Так само надто зарано посаджений часник погано зимує, особливо якщо посаджений не надто глибоко.

Чим раніше висаджується часник щодо традиційних термінів прийнятих для конкретної місцевості, то треба його посадити глибше. Якщо ж часник висаджується набагато пізніше, навіть по мерзлій землі, то висаджувати його можна на свою глибину.

Глибина посадки часнику становить приблизно 6-8 сантиметрів. Для більш легких ґрунтів глибше, для більш ранніх термінів на глибину 12 сантиметрів. Дрібні зубки садять на відстань 5-7 сантиметрів один від одного, великі – 10-15 сантиметрів.

Багато хто не погодиться з цим, тому що іноді при викопуванні часнику, якісь цибулини випадково залишаються в землі, і потім не проростають з осені, не вимерзають взимку, і в цілому добре себе почувають. В цьому є певна правда, просто, коли часник залишається весь час у землі, у нього зовсім по-іншому відбувається фізіологічна реакція на стрес, а стресом для часнику є викопування та висушування цибулин. Якщо ж часник викопати, висушити, а потім помістити в землю, то він проростає і нарощує зелену частину набагато швидше, ніж той який весь час сидів у землі, бо він був у стресі і несприятливий період уже закінчився.

З цієї причини все-таки занадто ранньої посадкою часнику поспішати не варто.

Питання 2. У чому часник замочити перед посадкою?

Задовго до посадки часнику краще не розділяти цибулини на зубчики, це в загальному-то безглуздо, плюс цибулина почне сильніше підсихати і можуть з’явитися тріщини, в які потрапить інфекція.

Вибирати для посадки краще багатозубі цибулинки, тобто з великою кількістю зубков і з найбільшим діаметром, в цьому випадку часничок виходить дуже продуктивний. Тому, краще брати великі цибулини, у яких не менше п’яти зубков, а краще більше, в противному разі, поступово відбуватиметься виродження часнику.

Перед посадкою дуже бажано зубчики обробити. Навіть незважаючи на гарний стан посадкового матеріалу, його потрібно обов’язково знезаразити, тому що на ньому можуть бути які-небудь інфекції, різні фітопатогени і в процесі росту часник може захворіти. В інтернеті можна знайти масу рецептів, як знезаразити часник перед посадкою і дуже часто можна почути, що краще всього це робити різними хімічними фунгіцидами. Але все-таки потрібно намагатися якнайменше користуватися хімією, тому що вона не самим кращим чином діє на урожай, так і на здоров’я людини.

Без вагомої причини, не варто використовувати важку хімію для обробки. Якщо кількість посадкового матеріалу невелика, то можна замочити їх хвилин на 15 в аптечному хлоргексидине, однак краще використовувати для обробки «Мукосанин» або «Биопаг», вони ще більш ефективні, їх спектр захисної дії ширше, на відміну від хлоргексидина. І коли планується досить велика посадка, використання того ж хлоргексидину буде сильно бити по кишені. Можна ефективно використовувати препарати на основі триходерма або сінної палички.

Деякі протруюють зубці у препараті «Максим», але треба розуміти, що він вбиває всю мікрофлору, і патогенну і корисну, і якраз після нього бажано обробити зубчики триходерма. Можна, звичайно, протримати зубки в 2% розчині мідного купоросу протягом ночі, вимочити в міцному соляному (4-5%) розчині, можна навіть в чорному розчині марганцівки протягом 2-3 годин, якщо немає під рукою нічого іншого, хоча до останнього варіанту можна вдаватися лише в крайніх випадках, тому що марганець має властивість накопичуватися в організмі людини і шкодить його здороью. Все перераховане – досить стандартні методи знезараження.

Що стосується все-таки біопрепаратів, то можна використовувати «Гамаїр», «Тітаніум, «Алирин» і навіть «Фітоспорин», хоч він і менш ефективний. Якщо з якихось причин зубці не вимачивались перед посадкою, можна полити грядку з часником розчином одного з зазначених препаратів.

Підійдуть для замочування від можливих шкідників «Актофіт» і «Фітоверм». Для якісного росту при замочуванні часнику від шкідників і хвороб, є сенс додати в розчин по половині чайної ложки сульфату цинку і борної кислоти. Це сприяє кращому вкоріненню, зростання і зимівлі часнику.

Питання 3. Як правильно підготувати грядку для посадки озимого часнику?

В першу чергу при підготовці грядки під озимий часник необхідно почати з вибору місця. Часник любить рости на сонці, у постійній тіні він розвивається погано і цибулини виростають більш дрібними. Так само часник вимогливий до родючості грунту, краще росте на легких, добре заправлених органікою грунтах, на бідних піщаних ґрунтах росте погано, відчуває нестачу живлення і вологи. Тому необхідно вибирати правильне місце на городі, на якому навесні і восени немає застою води.

Грядку під озимий часник потрібно приготувати заздалегідь, в ідеалі за місяць-три тижні до посадки. Справа в тому, що навіть в незалежності від того який механічний склад ґрунту, при перекопуванні утворюються порожнечі, а грунт повинна осісти. При посадці часнику в неосевшую земля, навіть на потрібну глибину, він почне пускати коріння, і коренева система і грунт утягнуть його глибше, що може призвести згодом до проблем.

Слід також звертати увагу на попередників для часнику. Часник буде рости дуже погано (умовно) після таких культур, як кріп, петрушка, редис, буряк, морква, цибуля і часник. Хоча, якщо заправити грунт дуже добре органічними матеріалами, внести в достатку необхідні добрива, то з цією проблемою можна впоратися. Кращими попередниками є бобові культури, це квасоля і горох, а також гарбузове рослини – кабачки, патисони, гарбузи, огірки.

Основна заправка для грунту-це, звичайно ж, органіка. Наприклад, це може бути якісно перепрілий гній, перепрілий компост. Свіжий гній протипоказаний. Компост дасть легкість грунті, зробить її більш структурованою і родючою. І найголовніше навесні він дасть хороший старт для активного зростання часнику. Крім того, внесення в грунт компосту покращує корисну грунтову мікрофлору, тому на 1 квадратний метр грядки необхідно внести приблизно десятилітрове відро добрива, може навіть трохи більше.

Крім компосту потрібно заправити грядку комплексним мінеральним добривом, де переважає фосфор і калій. А можна використовувати спеціалізовані добрива для часнику і підживлювати ними грядку. Якщо використовувати більш дешеві варіанти, то можна брати аммофоску, в ній всього лише 5% азоту, натомість 16% фосфору і близько 30-36% калію. Добриво вноситься по нормі 50-60 грам на квадратний метр. Його розсипають по поверхні грунту, і зашпаровують на глибину 5 сантиметрів граблями або плоскорізом.

Якщо давно не було опадів, то попередньо потрібно пролити грунт, так само, незалежно від того, чи були опади чи ні, потрібно полити грядку після внесення добрива.

Наступний крок – розмітка грядки. Між рядами відстань потрібно зробити приблизно 20-30 сантиметрів, використовуючи будь-який інструмент. Рядки повинні бути досить глибокими, тому що, якщо посадити часник дуже дрібно, то взимку і навесні, талі води і дощі можуть призвести до того, що зубки будуть вилазити на поверхню грунту. Глибина закладення (від кінчика до поверхні) повинна бути 5-7 сантиметрів.

Готові борозенки для посадки можна пролити доступним регулятором росту або коренеутворення. Це препарати “Корневін”, “Тандем”, “КорнеСтим” і подібні.

Для посадки краще використовувати самі великі цибулини. Головне, щоб зубців в цибулині було більше п’яти, і вони були здоровими.

Далі можна приступати до посадки, глибина загортання – 5-7 сантиметрів, відстань між сусідніми зубчиками в рядку – близько 10-15 сантиметрів. Часничок акуратно виставляється в рядки денцем вниз, і присипається землею.

Часник не боїться морозів і холодів, і нормально зимує просто під снігом, не вимерзая. Але при бажанні можна накрити посадку мульчею.

Якщо восени часник дав сходи, з’явилися молоденькі листочки, його потрібно “з головою” засипати мульчею або перегоном, які по весні потрібно буде прибрати. За зиму можуть бути якісь незначні пошкодження, підмерзання, але, як тільки земля прогрівається, часник миттю йде в ріст, швидко відновлюється, нарощує зелену масу і ніяких проблем для нього цей холод не представляє.

Питання 1. Чому часник може сохнути в процесі зберігання?

Дуже багато городників скаржаться на те, що часник сохне і погано зберігається, а це прямі втрати врожаю. Перша причина, по якій часник може сохнути – це занадто рання його викопування. Всі дуже бояться, що часник перезреет, з-за цього будуть проблеми під час зберігання, він почне тріскатися, і тому його починають швидше копати. Але це велика помилка, щоб часник потім не сох під час зберігання, треба правильно дотримуватися терміни викопування.

Друга поширена причина – неправильне зберігання часнику. Коли часник зберігають у дуже сухому приміщенні, він починає пересихати. Тому потрібно підбирати таке приміщення, де не буде надлишку сухого повітря. До речі, у таких випадках дуже допомагає зберігання часнику цибулинами в закритій трилітровій банці. Там створюється допустима вологість, завдяки якій часник і не пліснявіє і не висихає. Деякі засипають сіллю часник, але це як правило зайве, а часто і шкідливе.

Третя причина, по якій часник сохне в процесі зберігання – це ураження фузаріозом.

Фузаріоз викликає суху гниль, на часнику спершу утворюється ранка, потім вона починає сохнути, згодом навіть кришиться. Якщо такий часник почистити, він виявиться зморщеним. Тут не допоможе ніяке правильне зберігання, можна тільки пустити зубчики куди-небудь на переробку, законсервувати, залити олією.

Четверта причина висихання часнику під час його зберігання – це тріпс.

Це дрібні шкідники, які приходять на часник прямо з поля, живуть вони під шкіркою, висмоктують сік з цибулинок, ті поступово зморщуються, поверхня стає жовта і як би трошки блискуча. Іноді так само може з’явитися деяка липкість на поверхні, на неї заселяється який-небудь сажістий грибок, аспергільоз або пеницилл, часник зеленіє або чорніє від цвілі, і, звичайно, приходить в повну непридатність. Боротися з трипсами досить складно, хімію, яку пропонують в садових магазинах, використовувати зовсім не хочеться. Можна після збирання часнику, помістити його у великий пакет, змочити в камфорном спирті кілька серветочок, і теж туди помістити, зав’язати, і тримати так часничок 2-3 дні. Є такий метод, як прогрівання часнику при температурі приблизно 40-45 градусів протягом двох годин. З самим часником нічого не станеться, а от тріпс загине.

Якщо усунути ці причини, то часник буде в повному порядку, та буде зберігатися до нового врожаю в цілості й схоронності.

Питання 2. Як замаринувати зубчики часнику на зиму?

Маринований часник по цьому рецепту виходить помірно гострий, у нього зберігається хрускіт і смак часнику, і такий часник можна сміливо подавати навіть до святкового столу, оскільки він позбавлений різкого запаху часнику і після того, як ви його з’їли, ніяких неприємних наслідків у вигляді запаху з рота не буде.

Можна використовувати зубки часнику, які залишилися після посадки, і які на неї не пішли з-за якихось пошкоджень, розміру або просто залишилися зайві.

Для приготування знадобиться, на 2 літри розчину:

  • часник, з розрахунку на пів-літрову банку близько 350 грам зубчиків часнику;
  • 100 мілілітрів 9% оцту;
  • 150 грам цукру;
  • 50-60 грам солі;
  • 80 грам рослинної олії;
  • 0,5 чайної ложки коріандру – за бажанням;
  • крупно порізана буряк – за бажанням.

Часник потрібно очистити. Якщо плівочка погано сходить, потрібно опустити зубчики на 3-4 хвилини в холодну воду, плівочка розмокне, і легко счистится.

Часник потрібно помістити в киплячу воду, і після повторного закипання води, відразу воду злити. Тут важливо відправляти у воду спочатку найбільш великі зубці, а дрібні вже потім. Після того як воду злили, потрібно швидко часник охолодити холодною водою, інакше в подальшому він може стати рожевого кольору або зеленувато-сірого, що взагалі зіпсує весь зовнішній вигляд страви.

До речі, це відмінний лайфхак для хазяєчок. При приготуванні маринованих огірків і томатів в банки вливається киплячий розчин, і виходить, що часник обдается окропом, від чого в подальшому може поміняти колір. Якщо ж його попередньо протримати в киплячій воді протягом 10 секунд, відразу ж охолодити, закинути в банку з овочами і вже потім заливають маринадом, він колір не змінить.

Отже, охолоджений часничок потрібно помістити в маленьку банку, попередньо промиту содою.

Тепер потрібно приготувати розсіл. На 5 баночок об’ємом приблизно по 400-500 мл знадобиться 100 мл оцту, його відразу потрібно налити в киплячу на плиті воду, далі додається вказане в рецепті кількість цукру і солі, додати масло. В кожну баночку так само потрібно додати по половині чайної ложки зерен коріандру, але це за бажанням. Можна додати інші спеції або якусь зелень на свій розсуд. Так само за бажанням, якщо хочеться, щоб розсіл придбав рожевий відтінок, можна в кожну баночку додати по пару шматочків сирої буряків.

Киплячий розсіл потрібно розлити по банках, закрити їх кришками. Спочатку потрібно помістити часник під ковдру, а коли він повністю охолоне, можна прибирати його на зберігання в льох, комору чи будь-яке інше прохолодне місце, головне, щоб не було доступу сонячних променів.

Вже через місяць можна вживати такий часничок в їжу. Він буде немов свіжий, з остринкой, але при цьому, як було сказано вище, не буде таких наслідків після вживання, як неприємний запах з рота.